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Scope of Practice Q&A 

Q: What does the Board of Barbering and Cosmetology mean by “scope of practice”? 

A: The scope of practice refers to the various services that a licensee is allowed to perform 
under the law. In California, the scopes of practice for each of the barbering and cosmetology 
professions are defined in Section 7316 of the Business and Professions Code. 

Q: Does natural hair braiding, threading or styling wigs have to be performed in a 
licensed establishment? 

A: No. None of those services is regulated by the Board of Barbering and Cosmetology; 
therefore, they need not be performed by in a licensed establishment by Board licensees. 
However, you should become familiar with the scopes of practice in Section 7316 to make sure 
you do not cross over into a regulated service. 

Q: I want to work in a department store demonstrating hair, skin and nail products on 
customers. Do I need an esthetician’s license? 

A:  No, provided the only purpose of the demonstration is to sell the products rather than to 
provide beautification services. Theatrical makeup artists are not required to be licensed by the 
Board, either. 

Q: Does a person who only shampoos hair in a salon need to be licensed? 

A: Yes.  Shampooing hair is part of the scope of practice of cosmetologists and barbers. Only 
licensed individuals can provide that service. 

Q: I’m a licensed manicurist. Can I use a credo blade to remove a callus? 

A: Absolutely not. The use of any razor-edged tool or device of any kind to remove calluses is 
strictly forbidden. In fact, these tools are forbidden from even being on an establishment’s 
premises.  Calluses can only be smoothed by Board licensees, not removed. Needle-like 
instruments used to extract blemishes and other procedures are also prohibited. 

 Q: Who can perform microdermabrasion? 

A: Both licensed estheticians and cosmetologists can perform microdermabrasion, provided the 
service only applies to the non-living layer of the skin, or epidermis. Any skin removal 
techniques and practices that affect the living layers of the skin, known as the dermis, are 
considered the practice of medicine and are outside the scope of Board of Barbering and 
Cosmetology licensees. Remember  — Board licensees should only be providing beautification 
services. 

 



 

Q: I would like to offer facial shaving at my salon. Is that allowed? 

A: Yes, but only if the person performing the facial shaving is a licensed barber (and you have 
an establishment license for your salon). Shaving of the beard is only within the scope of 
practice for barbers. 

Q: I’m an esthetician and would like to offer ear candling to my clients. Can I do this 
legally? 

A: No. Ear candling is outside the scope of practice for all Board of Barbering and Cosmetology 
licensees. The U.S. Federal Drug Administration (FDA) classifies the ear candle as a device 
which is specific to medical use. Licensees within the jurisdiction of the California Board of 
Barbering and Cosmetology would be in violation for using procedures not approved by the FDA 
and by using medical devices which are beyond their scope of practice.  

Q: I’ve read about these fish pedicures that are popular overseas. Can I offer this service 
in my salon? 

A: No. The Board has reviewed this service and has determined that using live fish for 
pedicures violates the Board’s rules regarding disinfection. 

Q:  Does my cosmetology license allow me to offer services in my clients’ homes? 

A: No. All barbering and cosmetology services offered by Board licensees must be performed in 
a licensed establishment. The only exception is performing services on people who are shut-ins 
and physically unable to get to a shop. There is a license available for mobile units, but the 
services must be performed inside the mobile unit.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 


